Inokulant przeznaczony dla ferm wyspecjalizowanych w produkcji mleka.
Dostępne opakowania:
100g/50-75 ton kiszonki
SKŁAD:
bakterie fermentacji mlekowej w liczbie 3x1011 JTK/1g produktu
- Lactobacillus plantarum,
- Lactobacillus brevis,
- Enterococcus faecium,
- Pediococcus acidilactici
- Lactobacillus buchneri
DZIAŁANIE:
- ukierunkowanie procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie,
- szybkie obnizenie ph kiszonki,
- poprawa smakowitości kiszonki,
- zwiekszenie zysku z produkcji mleka
ZALECANE STOSOWANIE:
Lucerna:100g/50 ton zakiszanej zielonki
Trawy, mieszanki traw z motylkowymi:100g/50-75 ton zakiszanej zielonki
Ziarno kukurydzy:100g/50 ton wilgotnego ziarna (gniecone, śrutowane lub w kolbach)
Inny surowiec:nalezy ustalić w zalezności od stopnia trudności zakiszania, jakości surowca i warunków pogodowych: 100g/50-75 ton zakiszanego surowca
Liczba bakterii na 1g zakiszanego surowca w zalezności od dawkowania wynosi 600-400 tys. JTK.
Inokulanty Siltech i Siltech Stabilizator można stosować łącznie: 2x Siltech 100g + Siltech Stabilizator 100g = łączna dawka na 200 ton zakiszanego surowca. Wprowadzamy w ten sposób do zakiszanego surowca bakterię, Lactobacillus buchneri o działaniu grzybobójczym. Taki mix dwóch preparatów polecamy do zakiszania zielonek z traw, lucerny o podwyższonej zawartości suchej masy w celu ograniczenia wystąpienia pleśni.
ZALECENIA DOTYCZĄCE ZAKISZANEGO SUROWCA:
Zawartość suchej masy: zielonki z lucerny, trawy, mieszanki traw z motylkowymi - 35%, całe rośliny kukurydzy - 35%, zarno kukurydzy - 62-65%, kolby CCM - 60%
Grubość warstwy do ubijania: maksymalnie 20 cm
Minimalny okres zakiszenia 6-8 tygodni.