Pozostawione i niezagospodarowane po zbiorze kukurydzy resztki pożniwne stanowią zagrożenie dla przyszłego plonu ze względu na obecność w nich patogennej mikroflory. Mogą sprzyjać występowaniu zgorzeli siewek, głowni guzowatej lub pylącej, chorobom szalonych wiech, plamistości liści, rdzy, czy fuzariozy. Istnieje również wysokie niebezpieczeństwo zagospodarowania nierozłożonych resztek przez specyficzne grzyby i agrofagi (np. drutowce, pędraki, mszyce, śmietka kiełkówka, omacnicę prosowiankę). Dlatego po zbiorze kukurydzy istnieje konieczność eliminacji resztek pożniwnych przez dokładne ich rozdrobnienie i przykrycie glebą. Dzięki temu niszczona jest mechanicznie część zarodników grzybów chorobotwórczych oraz agrofagi.

Rozdrobnione resztki należy przykryć ziemią, co ma wpływ na przyspieszenie rozkładu substancji organicznej resztek pożniwnych. Proces szybkiego przemieszania i przykrycia glebą przyspiesza mineralizację substancji organicznej oraz ogranicza występowanie chorób i szkodników.

Skuteczna mineralizacja resztek pożniwnych to także spora oszczędność na nawożeniu. Kukurydza może pozostawić po sobie od 10 do 15 ton suchej masy resztek, a w nich azot, fosfor, potas a także makro i mikro składnik, które dzięki właściwej mineralizacji tych resztek mogą zostać udostępnione roślinom w kolejnych sezonach. Aby ten proces przyspieszyć, wspomóc i właściwie ukierunkować polecamy zastosowanie bakterii doglebowych z naszych preparatów MG Mikroorganizmy glebowe oraz Microhumus Solid, które bezpośrednio wpływają na lepszy rozkład resztek. Dostarczają pożądane dla procesu mineralizacji mikroorganizmy i tym samym podnoszą zawartość próchnicy w glebie. Dodatkowo hamują rozwój różnych szkodliwych patogenów w glebie, zmniejszają ryzyko występowania fuzariozy.
